Logo Africa Nos Mira

Bidera ja està finalitzat

S'han construit 4 aules, 2 dormitoris, 1 biblioteca, altres espais addicionals i una bomba manual

Bidera és un petit poble amb aproximadament 2.280 habitants, situat a la comarca de Gulomakeda. Aquesta comarca, fronterera amb Eritrea, va patir especialment les conseqüències de la guerra entre etíops i eritreus. Bidera es troba a 12 km al nord-est de Mesaber i a 39 km d’Adigrat, i s’hi pot arribar a través d’una carretera pista.

PROBLEMÀTICA

-Educació: absència d’un centre educatiu de qualitat (amb els seus serveis associats) a Bidera: L’escola de Bidera està ubicada en un territori molt escarpat,. Amb la contribució gratuïta de tots els seus habitants, van construir dues aules al 2004 per poder cursar 1er i 2on. Al 2005, la comunitat es va adonar que en el primer terreny escollit no podien construir més aules per 3er i 4rt i que, a més a més, eren molt petites, pel que així que a una distància d’un quilòmetre de les aules que ja hi havia, van construir 5 noves aules. Després d’un any de feina es van quedar sense recursos econòmics i l’escola no es va acabar. Aquest cop, a diferència de la primera ocasió, el govern no els va poder ajudar i, fins a dia d’avui, no havien pogut reunir els diners necessaris.

-Absència d’habitacions pel professorat: els habitants del poble són majoritàriament analfabets, pel que no hi ha cap titulat per poder impartir l’Educació Primària. Per aquest motiu, el govern envia professors d’altres pobles. Els que hi treballen venen de pobles que es troben a 50 km, pel que es queden allí si més no els dies lectius i necessiten un lloc per dormir.

- Absència de la reading room: la gran majoria de la població viu a cases que no disposen de l’equipament necessari perquè les nenes i els nens puguin treballar adequadament els coneixements adquirits a l’escola. La utilització d’aquesta reading room té com a conseqüència uns millors resultats acadèmics, ja que els alumnes poden fer correctament els deures.

- Absència d’un staff office: un lloc on els professors puguin avaluar, preparar els programes educatius, les classes, etc. o utilitzar l’aula per realitzar-hi tallers. L’educació a les zones rurals d’Etiòpia posa especial èmfasi en el camp de les manualitats. Per aquest motiu les noves escoles construïdes pel govern compten amb una aula per aquesta finalitat.

-Absència de magatzem: així mateix és important que en una escola hi hagi un lloc per emmagatzemar el material necessari pel desenvolupament normal de les classes (material docent, equipament, etc.).

-Manca de l’equipament adequat pel correcte seguiment de les classes (pupitres i cadires en mal estat).

-Accés a l’aigua: a Bidera hi ha una important absència d’accés a l’aigua potable i han de caminar hores per recollir-la, amb la important pèrdua de temps i el cansament que comporta.

SOLUCIONS APORTADES

Educació:
Després de diverses reunions a la comunitat de Bidera i conjuntament amb la ADCS (la contrapart local), es va decidir:

. Construir 4 aules noves per impartir els cursos de 1er a 4rt de primària.

. Augmentar la infraestructura de suport del centre educatiu mitjançant la construcció, a partir d’un edifici ja existent, de:

- 2 dormitoris pels professors

- una staff office

- una sala de reunions

- una director office

- magatzem

- una reading room o biblioteca

- latrines

. Equipar les quatre aules noves i la nova infraestructura educativa amb seients de ferro i fusta, que són més lleugers, facilitant així el seu desplaçament, especialment per netejar les aules més còmodament, contribuint directament a la millora de la higiene de l’escola.

Accés a l’aigua:
Instal•lació d’una bomba manual a les rodalies del centre educatiu, que serà utilitzada pels nens i pels habitants de la zona.

BENEFICIARIS

Beneficiaris indirectes: 800 habitants de Bidera i rodalies.

Beneficiaris directes: 210 estudiants (aprox.) i 1.200 habitants amb una millora substancial en l’accés a l’aigua potable.

FINANÇAMENT

Comunitat de Bidera, Govern Local, ADCS, Roviralta, Natura i ANM.